fbpx

Joulunalusterveiset yhdistyksiin! Haluamme kiittää teitä tästä vuodesta ja kaikesta yhteistyöstä vuoden aikana. Näin joulukuussa katseet kääntyvät myös uuden vuoden tapahtumiin. Ensimmäinen Tarinatuokio on jo tammikuussa, ja Järjestöpäivätkin ovat tulossa tammikuun lopulla. Tiedoksenne vuoden Verkkokaffien päivämääriä ja aiheita. ADHD-liiton kurssitarjonta on monipuolista, tutustukaa tarjontaan, sillä joidenkin kurssien ilmoittautuminen on jo tammikuussa. Ensi vuosi tuo mukanaan uuden Virtuaaliheimon nuorille, kehitämme verkkokurssia vertaisryhmien ohjaajille ja jäsenrekisteriuudistuksemmekin etenee.

Kahvia, punaisia jouluomenoita, havuja ja käpyjä asetelmassa lautapöydällä.

1. Yleistä tiedotettavaa
1.1 Jäsenrekisteriuudistus etenee
1.2 Uutta vuonna 2022 – Virtuaaliheimo tarjoaa kohtaamispaikan nuorille!

2. Yhdistystoiminta
2.1 Yhdistysten yhteystietojen päivittäminen viimeistän 31.1.2022
2.2 Järjestöpäivät 29.–30.1.2022
2.3 Kevään Verkkokaffien päivämäärät ja teemat
2.4 Jäsenyhdistysten tuen tapahtumat vuonna 2022

3. Vertaisryhmien ohjaajat
3.1 Verkkokurssi vertaisryhmien ohjaajille
3.2 Tukea ohjaajille – Kipinää verkosta!

4. Vertaisvanhempitoiminta
4.1 Tukea Vertaisvanhemmalta
4.2 Sinustako Vertaisvanhempi? Hae mukaan koulutukseen!

5. Kokemustoiminta
5.1 Suositut tarinatuokiot jatkuvat tammikuussa
5.2 Kokemustoimijoiden täydennyskoulutus 2.–3.4.2022

6. Kurssit
Haku kevään kursseille on käynnissä, tutustu tarjontaan!

7. Toimisto tiedottaa
6.1. Muutoksia toimiston henkilökunnassa
6.2. Toimisto ja neuvontapalvelut joulutauolla 20.12.2021–9.1.2022

1. Yleistä tiedotettavaa

1.1 Jäsenrekisteriuudistus etenee

ADHD-liiton jäsen- ja lehtirekisterin uudistus etenee aikataulussa. Näillä näkymin pääsemme viemään uuteen rekisteriin tietoja tammikuun toisella viikolla, jonka jälkeen alkaa tietojen siirtymiseen liittyvät tarkistukset.

Toivoisimme teiltä yhdistyksiltä, ettei nykyiseen rekisteriin tehtäisi enää muutoksia eikä vietäisi uusia tietoja 31.12.2021 jälkeen. Silloin saisimme mahdollisimman ajantasaiset tiedot uuteen rekisteriin siirrettyä. Vuoden viimeisen päivän jälkeen liiton verkkosivujen lomakkeen kautta liittyneet jäsenet siirretään jälkikäteen uuteen rekisteriin liiton toimiston toimesta. Mikäli rekisterissä on vielä vanhoja tietoja, maksamattomia jäseniä tai muuta sellaista, joka vaatii ”siivoamista”, niin kaikki mahdolliset muutokset kannattaa käydä tekemässä nykyiseen rekisteriin viimeistään 31.12.2021.

Rekisteriuudistuksesta tulee kaikille liiton jäsenyhdistyksille vielä tarkempaa tietoa sähköpostitse.

1.2 Uutta vuonna 2022 – Virtuaaliheimo tarjoaa kohtaamispaikan nuorille!

Virtuaaliheimo on laajasti avoinna oleva yhteisöllinen tuki- ja keskustelupalvelu 16–29-vuotiaille adhd-oireisille Discord-alustalla. Virtuaaliheimon toiminta käynnistyy ensi vuonna. Tämä matalan kynnyksen kohtaamispaikka tarjoaa nuorille tietoa, tukea ja vertaisuutta opiskelun, työelämän ja arjenhallinnan tueksi. Luvassa on muun muassa teemallisia työpajoja ja vertaiskeskusteluja, asiantuntijaluentoja, podcasteja ja mielenkiintoisia vapaaehtoistoiminnan muotoja!

ADHD-liiton yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat YTHS (itäinen ja läntinen palvelualue), Diakonissalaitoksen Vamos-toiminta ja Nyyti ry. STEA on myöntänyt hankkeelle rahoituksen vuosille 2022–2024.

2. Yhdistystoiminta

2.1 Yhdistysten yhteystietojen päivittäminen

Syksyn kuluessa moni yhdistys on saanut uusia luottamushenkilöitä, myös yhdistysten verkkosivuja on uudistettu tai tehty sääntömuutoksia. Jotta ADHD-liiton tieto ja tuki voi parhaiten hyödyntää yhdistyksiä, tarvitsemme yhdistysten ajantasaiset perustiedot tämän perustietolomakkeen kautta viimeistään 31.1.2022.

Ilmoita yhdistyksenne keskeiset tiedot perustietolomakkeella.

Järjestötiimi on yhdistyksiin yhteydessä alkuvuodesta myös soitto- tai Teams-tapaamisen sopimiseksi ajantasaisten kuulumisten ja yhteistyötoiveiden merkeissä.

2.2 Järjestöpäivät 29.–30.1.2022

Järjestöpäivät yhdistysten luottamushenkilöille järjestetään terveysturvallisuusnäkökulmasta verkossa. Yhdistykset ovat saaneet erillisen kutsukirjeen, jossa on linkki ilmoittautumiseen. Sitovat ilmoittautumiset viimeistään 12.1.2022. Ohjelman vuoksi max. 2 henkilöä/yhdistys. Tapahtumassa on muun muassa aikaa yhdistyskuulumisille, kipinää yhdistysten tulevaisuuden pohtimiseen sekä tuhti paketti tietoa ja keskustelussa jalostuvia ideoita yhdistystoimintaan sote-uudistuksen pyörteissä. Mukana myös ADHD-liiton uusi puheennjohtaja Miska Keskinen. Tervetuloa!

2.3 Kevään Verkkokaffien päivämäärät ja teemat

Vuoden varrella kokoonnumme yhteen Verkkokaffeille kuusi kertaa. Kevään Verkkokaffien teemat liittyvät hyvien toimintaideoiden ja inspiraation jakamiseen työpajatyöskentelyn avulla (16.2.), yhdistysviestintään (17.3.) sekä vapaaehtoisena jaksamiseen (27.4.).

2.4 Järjestötiimi jäsenyhdistysten tukena

Tapahtumat 2022

 • 29.1.–30.1.2022 Järjestöpäivät
 • 8.10.2022 klo 12–16 Yhdistystoiminnan perusteet
  Koulutus uusille ja kertaaville yhdistystoimijoille, kolmikannan jäsenyhdistykset
 • Yhdistyksille näkyvyyttä, kolmikantayhteistyö:
  3.5.2022 Anna mulle mahdollisuus, verkossa
  Toukokuu Aistikoulutus, Joensuussa
  Marraskuu Aistikoulutus, verkossa
 • 10.–16.11.2022 (vko 41) Adhd-viikko
  Ole ajoissa yhteydessä, jos toivot tukea tai tapahtumayhteistyötä Adhd-viikolle

Ohessa jpg-kuva Järjestötiimin järjestämistä tapahtumista.

Verkkokaffet 2022

Kevät

 • ke 16.2. klo 17.30–19 Inspiraatioita ja hyviä käytäntöjä
 • ke 27.4. klo 17.30–19 Vapaaehtoisten jaksaminen

Syksy

 • Ti 30.8. klo 17.30–19 Yhdistysten välinen yhteistyö
 • Ma 12.12. klo 17.30–19 Jäsenyhdistysavustus

Kolmikannan Verkkokaffet

 • To 17.3. Yhdistysviestinnän teema
 • Syksy: Vaikuttamisteema

Ohessa jpg-kuva Järjestötiimin järjestämistä Verkkokaffeista.

Yksilöllinen tarpeenmukainen tuki jäsenyhdistyksille
Katja Suni, katja.suni@adhd-liitto.fi, 045 657 8720
Katariina Berggren, katariina.berggren@adhd-liitto.fi, 050 378 0707
Piia Haukilahti, piia.haukilahti@adhd-liitto.fi, 040 663 5451.

3. Vertaisryhmien ohjaajat

3.1 Verkkokurssi vertaisryhmien ohjaajille

Vertaisryhmänohjaajien perehdytys-/kertauskoulutus monipuolistuu, kun vuoden 2022 aikana rakentuu verkkokurssi ryhmänohjaamisen saloista. Tämä itsenäinen verkkokurssi tulee tarjoamaan kattavat perustiedot adhd-vertaisryhmänohjaamiseen liittyen. Sisältöjä voi opiskella itselleen parhaiten sopivana ajankohtana. Verkkokurssin myötä tieto ja materiaalit ovat aina myös helposti saatavilla. Ne toimivat muistin virkistämisen välineenä, kun kaipaa tukea ryhmänohjaamiseen tai ohjaamisessa tarvittaviin menetelmiin.

3.2 Tukea ohjaajille – Kipinää verkosta!

Haluatko vahvistusta adhd-vertaistukiryhmän ohjaamiseen tai tiedätkö uuden innokkaan vertaistukiryhmän ohjaajaksi haluavan? Ryhmänohjaajia perehdytetään toimintaan verkkokoulutuksella (Teams) torstaina 2.2. klo 17–20. Myös kokeneet konkarit ovat tervetulleita mukaan kertailemaan ryhmänohjauksen tietoja ja taitoja. Ilmoittautuminen käynnistyy tammikuussa verkkosivuillamme!

Myös Kipinää -menetelmäpajat ohjaamisen tueksi jatkuvat jälleen ensi vuonna. Näistä saatte tarkempaa infoa talven aikana!

4. Vertaisvanhempitoiminta

4.1 Tukea Vertaisvanhemmalta

Vertaisvanhemman tukea on tarjolla alle 18-vuotiaiden adhd-diagnosoitujen lasten ja nuorten vanhemmille ja isovanhemmille. Tuki on kahdenkeskistä ja toteutuu etäyhteyksin (puhelin/sähköposti). Suurisydämiset vertaisvanhemmat ovat valmiina kuuntelemaan, tukemaan ja jakamaan hyviksi havaittuja vinkkejä arjen sujuvoittamiseksi! Lue lisää toiminnasta sivultamme.  Muistattehan tiedottaa jäsenistöllenne Vertaisvanhempitoiminnasta!

4.2 Sinustako Vertaisvanhempi? Hae mukaan koulutukseen!

Vertaisvanhempi on toimintaan koulutuksen saanut vapaaehtoistoimija, jolla on arvokasta, omakohtaista kokemusta arjesta adhd-diagnosoidun lapsen vanhempana. Tätä kokemustaan hyödyntämällä hän toimii vertaisena toiselle adhd-oireisen lapsen vanhemmalle. Vertaistuki toteutuu etäyhteyksin ja on ajallisesti rajattu. Koulutamme uusia toimijoita 26.–27.2.2022 Kuopiossa. Tarkempia tietoja koulutuksesta ja ilmoittautumisesta saat verkkosivuiltamme vuodenvaihteen jälkeen.

5. Kokemustoiminta

5.1 Suositut tarinatuokiot jatkuvat tammikuussa

Vuoden ensimmäisessä Tarinatuokiossa keskiviikkona 26.1. on teemana adhd & työelämä. Tarinatuokiossa ADHD-liiton kokemustoimijat kertovat omakohtaisia, elämänmakuisia kokemuksia adhd:n värittämästä työelämästä. Tilaisuus toteutetaan verkossa, Teams-yhteyksin, ja se on avoin sekä maksuton kaikille asiasta kiinnostuneille. Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.

5.2 Kokemustoimijoiden täydennyskoulutus 2.–3.4.2022

Kokemustoimijat! Nyt kalenterit esiin! Ennakkotietona ilmoitamme, että kokemustoimijoiden täydennyskoulutus on tulossa keväällä, 2.–3.4.2022.

6. Kurssit

Kevään kursseille on haku käynnissä! Tutustu tarjontaan!

ADHD-liiton järjestämiä kursseja on aikuisille ja pariskunnille sekä lasten ja nuorten vanhemmille. Kursseilta saat tietoa adhd:stä, vertaistukea ja eväitä hyvän elämän rakentamiseen adhd:n kanssa. Osa kursseista on viiden vuorokauden kursseja, osassa yhdistyy verkko- ja lähitapaamiset ja osassa tullaan kerran viikossa joko paikan päälle tai tavataan verkossa. Kursseja on siis monenlaisia, katso oheisesta  kurssiesitteestä tai sivuiltamme tarkempia tietoja.

Osalle kursseista hakuaika päättyy jo tammikuun alussa, kannattaa siis olla ripeä!

Lisäksi järjestämme yhteistyössä Aivoliiton kanssa sopeutumisvalmennuskursseja adhd-diagnosoiduille alle kouluikäisille ja alakouluikäisille lapsille perheineen. Näistä kursseista saat lisätietoa tältä sivulta.

7. Toimisto tiedottaa

7.1 Muutoksia toimiston henkilökunnassa

Järjestösihteeri Heidin Palinin työsuhde ADHD-liitossa on päättynyt. Jatkossa voitte olla yhteydessä toimistosihteeri Arja Saloon, muun muassa laskutus- ja jäsenrekisteriasioissa.

7.2 Toimisto ja neuvontapalvelut joulutauolla 20.12.2021–9.1.2022

ADHD-liiton toimisto ja neuvontapalvelut ovat kiinni joulutauon aikana 20.12.2021–9.1.2022. Olemme jälleen tavoitettavissa maanantaina 10.1.2022.

Toivotamme kaikille yhdistyksille mukavaa ja rauhallista joulua ja menestyksekästä uutta vuotta 2022! Ollaan yhteyksissä jälleen ensi vuonna: Arja, Elina, Henna, Jari, Katariina, Katja, Katriina, Marja-Liisa, Marjo, Nina, Piia, Solveig & Tuuli.

Punaisen kynttilän liekki valaisee. Kynttilän vieressä käpyjä ja puanaisia marjoja.

Puhelinneuvonta

09 8567 7130

ma klo 13–15, ke ja to klo 9–11