
Hyvää alkaavaa syksyä yhdistykset! Tässä syksyn ensimmäisessä jäsenkirjeessä aiheina ovat:
- Yleistä tiedotettavaa
1.1 Kokouskutsu ADHD-liiton sääntömääräiseen kevätkokoukseen 19.9.2020
1.2 Puheenjohtajalta: Kohti yhdenvertaisempaa tulevaisuutta - Yhdistystoiminta
2.1 Nimenmuutos
2.2 Järjestötiimi yhdistysten käytössä
2.3 Järjestöpäivä 20.9. verkossa
2.4 Syksyn Verkkokaffet - Vertaistuki
3.1 Vertaistukiryhmien ohjaajat
3.2 Vertaisvanhempitoiminta
3.3 Vertaistoiminnan ja -tuen juhlapäivä - Kokemustoiminta
- Sopeutumisvalmennuskurssit
- Tsättäillään-hanke
1. Yleistä tiedotettevaa
1.1. Kokouskutsu ADHD-liiton sääntömääräiseen kevätkokoukseen 19.9.2020
Aika: Lauantai 19.9.2020
Kokouspäivä: klo 9.30–12.00
Paikka: ADHD-liitto ry, Rajatorpantie 8 A, Vantaa
Kokous pidetään Teams-kokouksena. Jos joku kokousedustajista tulee paikan päälle, pitää se ilmoittaa liiton toimistoon heidi.palin@adhd-liitto.fi viimeistään 14.9.2020.
ADHD-liitto ry kutsuu kevätkokoukseen la 19.9.2020 jäsenyhdistyksensä, jotka voivat valita edustajansa kokoukseen valtakirjalla. Ohessa valtakirja liitteenä. Myös muut yhdistysten jäsenet ovat tervetulleita kokoukseen.
Käsiteltävät asiat: Liiton sääntömääräiset kevätkokousasiat
Valtakirjat ja ilmoittautumiset tulee toimittaa liittoon heidi.palin@adhd-liitto.fi viimeistään 14.9.2020. Tarvittaessa äänestys tapahtuu puhelimitse tai sähköpostitse.
Kokouksen äänimäärät varmistetaan ennen kokousta, pohjana kevään jäsenlaskutus.
Kokoukseen liittyvät erityiskysymykset viimeistään 10.9.2020 adhd@adhd-liitto.fi. Kokousmateriaali postitetaan sähköisesti kaikille kokoukseen ilmoittautuneille.
Lämpimästi tervetuloa!
Kokouskutsu ADHD-liitto ry:n sääntömääräiseen kevätkokoukseen 2020
Valtakirja, tulostettava
Valtakirja, sähköinen
1.2 Puheenjohtajalta: Kohti yhdenvertaisempaa tulevaisuutta
Hei, olen ADHD-liiton uusi puheenjohtaja Reijo Hämäläinen. Palkkatyössä olen nuorisopsykiatrian osastolla, vapaa-ajan täyttää monipuolinen hyötyliikunta kotona hevostilalla, järjestötoiminta, kunnalliset luottamustehtävät ja perhokalastus. Kaikessa toiminnassani olen pyrkinyt lähestymään kulloistakin asiaa asenteella ”nepsyt ensin”. Yhdenvertaisuuden toteutumiseen on vielä matkaa.
Tuo kavala kaukaa idästä tullut pöpö on muuttanut meidän kaikkien totuttuja toimintoja, myös adhd-oireisten. Keväällä sulkeutuivat koulut, työelämässä suosittiin etäilyä jos vain mahdollista, palveluasumisyksiköihin vierailut vaikeutuivat, harrastustoiminnot hankaloituivat tai jopa lakkasivat. Kevään etäopetuskokeilu onnistui vaihtelevasti, joillakin jopa lähiopetusta paremmin kuormittavien tekijöiden puuttuessa, jos vain tarvittava tuki oli käytettävissä.
Kesälomasuunnitelmat monella muuttuivat. Turvavälit lipsuivat. Tätä kirjoittaessani koulut ovat auki, toista aaltoa odotetaan. Olemmeko valmiit? Valmiuksia etäopetuksen suhteen tulisi mielestäni kehittää, myös opetushallinnon kaavailut oppivelvollisuusiän nostosta voivat hyvin toteutettuna hyödyttää varsinkin erityistä tukea tarvitsevien asemaa. Adhd tulisi nähdä vahvuutena, ei heikkoutena.
Yhdistystoimijoille aika on ollut haasteellista, totutut tavat toimia eivät ole olleet mahdollisia, on täytynyt kehittää uusia luovia ratkaisuja. Vertaistukitoiminnasta verkossa kantautuu positiivisia kokemuksia, kynnys tosin tähän voi monella olla korkea. Lisää haastetta tuo järjestöjen rahoituksen suunniteltu vähentyminen, mistä varat yhdistysten toiminnan tukemiseen?
Kaikesta huolimatta toivotan teille kaikille aurinkoista syksyä – kevätkokousta odottaen. Haluan olla mukana kehityksessä kohti yhdenvertaisempaa tulevaisuutta.
Pidetään huoli toisistamme, ollaan yhteyksissä.
Mikkelissä 20.8.2020
Reijo Hämäläinen
ADHD-liitto, puheenjohtaja
puheenjohtaja@adhd-liitto.fi
2. Yhdistystoiminta
2.1 Nimenmuutos
Vaasanseudun ADHD-yhdistys ry:n nimi on muuttunut. Uusi nimi on Pohjanmaan ADHD-yhdistys ry, Österbottens ADHD-förening rf. Uusi nimi astui voimaan 15.5.2020.
2.2 Järjestötiimi yhdistysten käytössä
Yhdistyksiä tukevat elokuusta alkaen Katariina Berggren ja Katja Suni. Työpari on kaikkien yhdistysten käytettävissä. Olettehan meihin yhteydessä!
2.3 Järjestöpäivä 20.9. verkossa
Järjestöpäivä toteutuu verkossa sunnuntaina 20.9. klo 9–15. Kaikilla yhdistysten luottamushenkilöillä sekä ADHD-liiton hallituksen jäsenillä on mahdollisuus osallistua läheltä tai kaukaa!
Teemana
- Yhdistystoiminta ajanhermolla
- Keskustelua korona-ajan vaikutuksista yhdistystoimintaan
- Katsetta tulevaan, miten uudistaa yhdistystoimintaa muuttuvina aikoina.
Tarkempi ohjelma ja ilmoittautumislinkki tulevat myöhemmin!
2.4 Syksyn Verkkokaffet
Syksyn Verkkokaffien ajat ovat:
- ti 25.8. klo 17–18.30
- ti 29.9. klo 19–20 (Kolmikanta)
- ke 4.11. klo 17–18.30
- ma 14.12. klo 17–18.30.
Teemat tarkentuvat piakkoin! Ilmoittautuminen liiton verkkosivujen tapahtumista. Tervetuloa mukaan!
3. Vertaistuki
3.1 Vertaistukiryhmien ohjaajat
3.1.1 Palautekysely vertaistukiryhmien ohjaajille
Pyysimme vertaistukiryhmien ohjaajilta palautetta kuluneesta keväästä kesäkuussa 2020. Alla palautekooste saamistamme vastauksista (18 kpl).
Ryhmien kokoontumiset kuluneen kevään aikana
- kolme oli kokoontunut aluksi livenä ja loppukevään etänä
- loput (15kpl) oli aluksi kokoontunut tuttuun tapaan livenä ja loppukevään ryhmä oli ollut tauolla koronatilanteesta johtuen.
Ryhmien osallistujamäärät
- 1–3 osallistujaa, 33% vastaajista
- 4–6 osallistujaa, 45% vastaajista
- 7–9 osallistujaa, 22% vastaajista.
Vertaistuen merkitys
Vastaajat olivat yksimielisiä siitä, että vertaistuki on adhd-oireiselle/läheiselle yksi keskeinen tuen muoto, joka vahvistaa joukkoon kuulumisen tunnetta ja voimavaroja – haasteiden kanssa ei tarvitse selvitä yksin!
Ohjaajien tuki
Lähes kaikki vastaajista koki, että heillä on riittävät perustiedot vertaistukiryhmän ohjaamiseen ja valmiudet ideoida ja hyödyntää erilaisia menetelmiä ryhmänohjauksen tukena. Valtaosa vastaajista myös koki, että he ovat saaneet tarvittaessa tukea ryhmänohjaukseen. Hyödyllisimmäksi tuen muodoksi oli koettu ryhmänohjaajien peruskoulutus.
3.1.2 Tukea ohjaajille – Kipinää verkosta!
Raikkaat ja reippaat tulokkaat: Haluatko vahvistusta adhd-vertaistukiryhmän ohjaamiseen? Ryhmänohjaajia perehdytetään toimintaan Teams-verkkokurssilla. Laita viestiä, jos kiinnostuit: vertaistoiminta@adhd-liitto.fi
Innokkaat ja ihanat konkarit: Olemme saaneet vihiä, että toisinaan vertaistukiryhmän ohjaamisessa puuduttaa toistuvien teemojen ja aina samojen keinojen hyödyntäminen. Tule hakemaan ryhmänohjaukseen Kipinää verkosta!
Kolmas menetelmäpaja, teemana Kipinää vertaisryhmän ohjaamiseen -oppaan hyödyntäminen, keskiviikkona 9.9. klo 17.30–19 (Teams-verkkoyhteydellä). Tule oppimaan kuinka hyödyntää teemallisuutta ryhmän ohjauksessa. Menetelmäpajaan osallistuneille toimitetaan pajan jälkeen iloksi ja hyödyksi omat Kipinää vertaistukiryhmän ohjaamiseen -oppaat. Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.
Kaikille aktiivisille vertaistukiryhmien ohjaajille: Yhteinen keskustelufoorumi löytyy Facebookista ADHD paikallisyhdistysten vertaisryhmien ohjaajat. Liity mukaan!
3.2 Vertaisvanhempitoiminta
Muistattehan tiedottaa jäsenistöllenne Vertaisvanhempitoiminnasta, liitteenä mainos. Vertaisvanhemman tukea on tarjolla lasten ja nuorten vanhemmille, puhelimitse ja sähköpostitse.
Tukea vertaisvanhemmilta -mainos.
3.3 Vertaistoiminnan ja -tuen juhlapäivä
Kansainvälistä vertaistuen päivää vietetään vuosittain maailmalla lokakuun kolmannen viikon torstaina. ADHD-liitossa järjestämme Kansainvälisen vertaistuen päivän jatkot tiistaina 20.10.2020 klo 18 alkaen Teams-yhteyksin.
Kutsumme kaikki vertaisvanhemmat, kokemustoimijat ja vertaistukiryhmien ohjaajat mukaan Hidasta elämää -sivustolta tutun, kirjailija Sanna Wikströmin luennolle Lempeyden hetki itselle – ”Olen täydellinen tällaisena”. Osallistuneet saavat jälkikäteen postitse luentoa tukevan materiaalin ”Ole armollinen itsellesi” -korttipakan.
Haluamme näin kiittää teitä kaikkia siitä, kuinka omalla toiminnalle mahdollistatte arvokkaan vertaistuen sitä kaipaaville. Teidän avullanne sadat adhd-oireiset/läheiset saavat kokea, ettei haasteiden kanssa tarvitse olla yksin ja miten voi voimaantua vertaisuudesta! Kiitos, että olette mukana!
Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.
4. Kokemustoiminta
Kokemustoiminta on jatkunut aktiivisena koronan tuomista haasteista huolimatta. Tästä yhtenä esimerkkinä on kokemustoimija Hetan haastattelu Tunne & mieli -lehdessä 8/2020
Myös kevään Adhd-Tarinatuokiot tavoitti erinomaisesti kuulijoita linjoille. Syksyllä on tulossa vielä yksi tuokio, 5.10. klo 17.30 alkaen Adhd & aikuisuus -teemalla. Seuratkaa ilmoittelua somessa ja kotisivuilla!
Mikäli yhdistykset ovat syksyn aikana järjestämässä tilaisuuksia, ovat kokemustoimijat käytettävissänne ja erinomaisia kertomaan kokemuksistaan sekä verkkoyhteydellä että paikan päällä. Kysy lisää: kokemustoiminta@adhd-liitto.fi
5. Sopeutumisvalmennuskurssit
Korona on vaikuttanut sopeutumisvalmennustoimintaan kevään ja alkavan syksyn osalta. Osa kursseista järjestetään suunnitellusti tarkasti osallistujien terveydestä huolehtien, osa toiminnasta on siirretty verkkoon. Ajankohtaiset tiedot avo- ja laitosmuotoisten kurssien tilanteesta löydät sivuiltamme adhd-liitto.fi/tukea/kurssit/
Onko yhdistyksesi kiinnostunut järjestämään adhd-diagnosoitujen lasten (4–12 v.) vanhemmille suunnattuja Strategia-kursseja?
Tarjoamme yhdistyksen edustajille Strategia-ohjaajakoulutuksen verkossa 12.–13.11.2020. klo 9–16.30. Koulutus on tarkoitettu yhdistyksen edustajille, joilla on vähintään amk-tutkinto terveys-, sosiaali- tai kasvatusalalta.
Ohjaajalta edellytetään lisäksi tietoa adhd:stä, kokemusta adhd-oireisten lasten ja heidän perheidensä kohtaamisesta sekä ryhmien ohjaamisesta. Koulutus on ammatillista lisäkoulutusta.
Koulutus toteutetaan verkossa Zoom-ohjelmaa käyttäen, ja koulutuksen materiaalin saa sähköisessä muodossa. Koulutus on jäsenyhdistyksen edustajalle ilmainen (norm. 250 €). Ilmaisen koulutuksen myötä toivomme Strategia-menetelmän olevan yhä useamman perheen saavutettavissa.
Hae mukaan koulutukseen viimeistään 25.10.
Järjestämme Strategia-ohjaajakoulutukseen infotilaisuuden verkossa 7.10. klo 17.30–18.30. Tilaisuudessa kerromme koulutuksen tavoitteista ja sisällöistä sekä keskustelemme kurssien järjestämisestä vanhemmille.
Tervetuloa mukaan!
6. Tsättäillään-hanke
Kesäkuussa käynnistynyt Tsättäillään-hanke on tavoittanut elokuun puoleen väliin mennessä ADHD-liiton verkkosivulla yli 80 tukea tarvitsevaa. Olemme vastanneet lähes 30 meille jätettyyn kysymykseen sekä käynnistäneet vertaistukea ja tietoa tarjoavat ryhmächatit. Ryhmächatit toteutuvat jatkossa yhteistyökumppanimme Väestöliiton Hyvä kysymys -alustalla.
Tietoa lähestyvistä chateistä on ADHD-liiton sivulla adhd-liitto.fi/chat ja erillisissä somemainoksissa, joita saa vapaasti jakaa jäsenille ja omille verkostoille. Tavataan chatissä!
Iloa alkavaan syksykauteen kaikille yhdistyksille toivottaen: Arja, Elina, Heidi, Jari, Katariina, Katja, Katriina, Marja-Liisa, Marjo, Nina, Piia, Tuuli, Tuuli-Maria & Virvatuli.