fbpx

Hyvää kevättalvea yhdistykset! Kevään ensimmäisessä jäsenkirjeessä muistuttelemme ADHD-liiton kevätkokouksesta 27.5. Lämpimästi tervetuloa kokoukseen! Iloisina uutisina kerromme, että liiton neuvontapalveluja on vahvistettu ja meillä on uudet, laajennetut neuvonta-ajat puhelimessa ja chatissa. Liitossa on aloittanut useita uusia työntekijöitä, ja tässä kirjeessä onkin paljon henkilöstöuutisia. Merkitse kalenteriin myös vuoden verkkotapahtumia, ryhmächataikoja ja Tarinatuokioita. Uusia kursseja on rakenteilla, ja ADHOODSkin täyttää jo vuoden!

ADHD-liiton neuvonta-aikojen uudet ajat puhelimeen ja chattiin.

1. Yleistä tiedotettavaa
1.1 ADHD-liiton sääntömääräinen kevätkokous 27.5.2023
1.2 ADHD-liiton neuvontatoiminta vahvistuu
1.3 ADHD-liiton uudet, laajemmat neuvonta-ajat 13.3. alkaen
2. Yhdistystoiminta
2.1 ADHD-liiton verkkotapahtumat yhdistysten toiminnan tukena
2.2 Niko Jetsu: ”Kohdataan matalalla kynnyksellä”
3. Vertaisryhmien ohjaajat
Vertaisryhmän ohjaajien verkkokurssi rakenteilla
4. Vertaisvanhempitoiminta
Tule mukaan vertaisvanhempien peruskurssille
5. Kokemustoiminta
5.1 Suositut Tarinatuokiot jatkuvat keväällä
5.2 Jenni, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori esittäytyy
6. Kurssit
Voimaa arkeen ISOsti!
7. Virtuaaliheimo
Oletko jo kuullut ADHOODSista?
8. Toimisto tiedottaa
Muutoksia ADHD-liiton henkilökunnassa

1. Yleistä tiedotettavaa

1.1 ADHD-liiton sääntömääräinen kevätkokous 27.5.2023

Aika: Lauantai 27.5. klo 12
Paikka: Teams

ADHD-liitto ry kutsuu jäsenyhdistyksensä kevätkokoukseen lauantaina 27.5.2023. Yhdistykset voivat valita edustajansa kokoukseen valtakirjalla. Kokouksessa käsitellään liiton sääntömääräiset kevätkokousasiat. Yhdistykset saavat tarkemman kutsun, ilmoittautumislinkin sekä tarkemmat ohjeet kokoukseen ja valtakirjoihin liittyen myöhemmin maaliskuussa yhdistyksen viralliseen sähköpostiosoitteeseen. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

1.2 ADHD-liiton neuvontatoiminta vahvistuu

ADHD-liitto sai yleistoimintaan, neuvontatoiminnan lisäämiseen ja kehittämiseen, lisäresurssia. Näin ollen yleistoiminnan tiimin työnjakoa on hieman tarkennettu. Uutena työntekijänä meillä on juuri aloittanut Niko Jetsu. Hän toimii asiantuntijana yhdistystoiminnan koordinoinnissa ja kehittämisessä. Niko esittäytyy tarkemmin jäsenkirjeen kohdassa 2.2!

Piia Haukilahti toimii asiantuntijana adhd-tietoisuuden ja tapahtumien koordinoinnin ja kehittämisen tehtävässä, Katariina Berggren asiantuntijana neuvonnan koordinoinnin ja kehittämisen tehtävässä. Katja Suni toimii kehittämispäällikkönä ja toiminnanjohtajan sijaisena sekä vastaa vaikuttamistoiminnan koordinoinnista ja kehittämisestä.

Toimimme tiiminä ja jaamme tehtäviä edelleen yleistoiminnassa joustavasti. Meihin saa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä!

1.3 ADHD-liiton uudet, laajemmat neuvonta-ajat 13.3. alkaen

 • Maanantaisin puhelinneuvonta klo 13–15 ja chat klo 17–19
 • Tiistaisin chat klo 13–15
 • Keskiviikkoisin puhelinneuvonta klo 9–11
 • Torstaisin puhelinneuvonta klo 9–11 ja chat klo 13–15
 • Perjantaisin chat klo 13–15.

ADHD-liiton neuvonta-aikojen uudet ajat puhelimeen ja chattiin.

Voit myös jättää chatin aukioloajan ulkopuolella meille viestiä chatin kautta 24/7!

Neuvonta on niin yksityishenkilöitä kuin ammattilaisiakin varten. Voit olla yhteydessä neuvontaan, jos haluat keskustella aktiivisuuden ja tarkkaavuuden haasteisiin liittyvistä kysymyksistä, esimerkiksi tutkimuksiin ja hoitoon hakeutumisesta, kuntoutuksesta tai kaipaat vinkkejä ja näkökulmaa arjen sujuvoittamiseksi.

ADHD-liiton työntekijät vastaavat neuvontanumeroon. Neuvonta tapahtuu yleisellä tasolla, ja siinä ei oteta kantaa asiakkaiden yksilöllisiin hoito- ja kuntoutustoimenpiteisiin tai lääkityshoitoon. Näistä asioista tulee aina keskustella hoitavan tahon kanssa. Ota rohkeasti yhteyttä!

2. Yhdistystoiminta

2.1 ADHD-liiton verkkotapahtumat yhdistysten toiminnan tukena

ADHD-liitto järjestää avoimia ja maksuttomia webinaareja, joissa syvennytään eri aiheisiin asiantuntija- ja kokemustiedon näkökulmasta. Webinaareihin ilmoittaudutaan osoitteessa: adhd-liitto.fi/ajankohtaista/tapahtumat. Webinaareja voi mainostaa jäsenille, kokoontua yhteen vaikkapa vertaisryhmän kanssa tai kutsua uusia jäseniä tutustumaan yhdistyksen toimintaan ”kisastudion” hengessä.

 • ke 26.4.klo 18–19.30 Puhutaan rahasta – tietoja ja välineitä arjen raha-asioiden hallintaan, ilmoittaudu mukaan
 • ke 30.8. klo 18–19.30 Adhd ja murrosikä – myllerrystä ja mahdollisuuksia (ilmoittautumislinkki ilmoitetaan myöhemmin)
 • ke 29.11. klo 18–19.30 Mitä adhd tuo vanhemmuuteen? (ilmoittautumislinkki ilmoitetaan myöhemmin)

Hyvä kysymys -sivustolla järjestettävät ryhmächatit ovat avoimia myös yhdistysten jäsenille. Chatteihin kirjaudutaan tapahtumapäivänä osoitteessa: adhd-liitto.fi/tukea/chat

 • to 6.4. klo 18–19.30 Adhd työelämässä – keinoja ja kipupisteitä. Chat adhd-oireisille aikuisille
  Liity tapahtumapäivänä chattiin tästä linkistä.
 • ma 11.9. klo 18–19.30 Adhd ja murrosikä – myllerrystä ja mahdollisuuksia. Chat nuorten vanhemmille
  Liity tapahtumapäivänä chattiin tästä linkistä.
 • to 9.11. klo 18–19.30 Minä, sinä ja adhd. Chat parisuhteesta adhd-oireisille aikuisille.
  Liity tapahtumapäivänä chattiin tästä linkistä.

2.2 Niko Jetsu: ”Kohdataan matalalla kynnyksellä”

Moikka, mun nimi on Niko, ja aloitin maaliskuussa ADHD-liitossa yhdistystoiminnan asiantuntijana. Koulutukseltani olen sosionomi (AMK), ja työhistoriastani löytyy kokemusta muun muassa lapsiperheiden sosiaalipalveluista, kirjastotyöstä ja erityisryhmien taiteen perusopetuksesta. Musiikki on iso osa elämääni, ja sen parissa myös vapaa-aikani pitkälti kuluu. Soitan useammassa bändissä ja puuhastelen silloin tällöin vapaaehtoisena nuoriso- ja kulttuurijärjestöissä erilaisia tapahtumia järjestäen.

Mulle on merkityksellistä, että saan tehdä arvojeni mukaista työtä ja kehittää itseäni sen lomassa. Työssäni tulen vastaamaan ADHD-liiton jäsenyhdistysten toiminnan tukemisesta ja tulen olemaan teihin yhteydessä vielä kuluvan kevään aikana. Toivon, että voin tarjota apua kaikkiin teitä askarruttaviin kysymyksiin, joten olkaa matalalla kynnyksellä yhteydessä, jos jokin asia pohdituttaa. Olen tavoitettavissa puhelimitse numerosta 040 153 4133 tai sähköpostitse niko.jetsu@adhd-liitto.fi. Kuulemisiin, Niko Jetsu

3. Vertaisryhmien ohjaajat

Vertaisryhmien ohjaajien verkkokurssi rakenteilla

Uusi ryhmänohjaajien verkkokurssi rakentuu hurjaa vauhtia, ja se pyritään ottamaan käyttöön tämän kevään aikana!

Verkkokurssi mahdollistaa sisältöihin perehtymisen omassa rauhassa juuri silloin kun sinulle parhaiten sopii. Kurssi antaa perustiedon ja valmiudet toimia vertaistukiryhmien ohjaajana, ja se toimii myös hyvänä kertauksena jo vertaistukiryhmiä ohjaaville.

Verkkokurssi koostuu kolmesta osasta

 • Ensimmäisessä osassa tutustutaan muun muassa vertaistukeen käsitteenä sekä adhd-slangiin ja lyhenteisiin.
 • Toinen osa keskittyy ryhmän struktuuriin ja ohjaajan rooliin.
 • Viimeisessä osassa käymme läpi ryhmätapaamisiin liittyviä asioita ja mistä ohjaaja itse saa tarvittaessa tukea.

Verkkokurssin oheen valmistuu myös lisämateriaalipankki, jossa on muun muassa vinkkejä eri teemoihin ja kysymyksiä keskustelun herättäjäksi sekä paljon muuta materiaalia ohjauksen tueksi. Seuraa verkkosivujamme ja sosiaalisen median kanavia, jotta tiedät, milloin kurssi on käytettävissäsi!

4. Vertaisvanhempitoiminta

Tule mukaan Vertaisvanhempien peruskurssille

Haemme uusia innokkaita Vertaisvanhempia mukaan toimintaamme. Vertaisvanhempi hyödyntää toiminnassaan omakohtaisia kokemuksiaan adhd-diagnoosin saaneen lapsen, nuoren tai jo aikuistuneen vanhempana. Vertaisvanhempi toimii vertaistukijana toiselle vanhemmalle kuunnellen, keskustellen ja jakaen hyviksi havaittuja vinkkejä arjen sujuvoittamiseksi. Tukisuhteet ovat kahdenkeskisiä ja tapahtuvat etänä, pääasiassa puhelimitse.

Oletko

 • sinut perheesi tilanteen kanssa
 • asenteeltasi elämänmyönteinen
 • hyvä kuuntelija
 • aidosti kiinnostunut ja sinulla on aikaa osallistua toimintaan
 • sitoutunut koulutukseen ja ottamaan vastaan tukisuhteita.

Koulutus toteutuu verkko- ja livekoulutuksena:

 • ke 12.4. klo 17.30–19 (Teams) ja
 • viikonloppu Solo Sokos Hotel Paviljongissa, Jyväskylässä: la 15.4. klo 10–18 ja su 16.4. klo 9–15

Lisätietoja

vertaistoiminta@adhd-liitto.fi tai puh. 040 668 1732. Hae mukaan koulutukseen viimeistään 20.3. tämän linkin kautta.

Vertaisvanhempien peruskoulutus (png-tiedodsto)

5. Kokemustoiminta

5.1 Suositut Tarinatuokiot jatkuvat keväällä

Suositut ja paljon hyvää palautetta saaneet Tarinatuokiot jatkuvat koko kevään.

Tarinatuokiot ovat maksuttomia ja avoimia kaikille asiasta kiinnostuneille. Ilmoittaudu mukaan ADHD-liiton verkkosivuilla www.adhd-liitto.fi/ajankohtaista/tapahtumat

5.2 Jenni, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori esittäytyy

Hei, olen Jenni Barnett-Erlandsson ja aloitin 16.1. ADHD-liitossa vapaaehtoistoiminnan koordinaattorina Elinan työparina. Olen ammatiltani sosionomi sekä lasten ja nuorten erityisohjaaja. Vaikka olen tässä työssä uusi, on ADHD-liitto minulle tuttu toimittuani lähes 10 vuoden ajan ADHD-liiton vapaaehtoisena.

Rakastan kulttuuria koko sen laajassa merkityksessä sekä taiteen kaikkia lajeja, olipa kyse sitten kuvataiteesta, teatterista, musiikista jne. Tulette varmasti huomaamaan intohimoni näihin kahteen aiheeseen myös työssäni. Kolmas intohimoni on pinttyneiden stigmojen rikkominen. Tähän liittyen pidän vapaaehtoisuutta äärimmäisen tärkeänä toimintana ja hyvänä keinona vaikuttaa sekä tukea. Olenkin iloinen päästessäni työkseni luomaan mahdollisuuksia vapaaehtoisille toteuttaa itseään ja lisäämään tietoa ja ymmärrystä juuri heille sopivalla tavalla.

Toivon, että työssäni minut koetaan helposti lähestyttäväksi ja aidoksi tyypiksi, jolle voi tulla juttelemaan kaikesta maan ja taivaan välillä. Mottoni voisi olla ”Minun valtti, on mielenmaltti”. Jenni

6. Kurssit

Voimaa arkeen ISOsti

Monet tulevan syksyn kursseista löytyvät verkkosivuiltamme. Yksi jännittävä uutuus sieltä kuitenkin puuttuu: Voimaa arkeen ISOsti! Kurssi on suunnattu adhd-oireisille aikuisille. Sen sisältö noudattelee paljolti Voimaa arkeen -kurssin sisältöä, mutta koolla on samanaikaisesti ISO joukko ihmisiä – peräti 30 kurssilaista! Kurssi toteutetaan ADHD-viikolla eli 9.–13.10. Julkaisemme lisätietoa kurssista, kun yksityiskohdat selkiytyvät. Seuraathan siis tiedotustamme!

7. Virtuaaliheimo

Oletko jo kuullut ADHOODSista?

Sinä 16–29-vuotias adhd-oireinen nuori tai nuori aikuinen! Tarvitsetko vinkkejä opiskeluun, työelämään tai arjenhallintaan? Kaipaatko vertaistukea? Tuu mukaan ADHOODSiin! Meitä on jo yli 900 ja halutaan myös sut mukaan!

ADHOODS on Virtuaaliheimo-hankkeen Discord-yhteisö 16–29-vuotiaille adhd-oireisille. Palvelimella jaetaan ajatuksia, kokemuksia ja tietoa adhd-oirekuvasta yhdessä vertaisten ja palvelimella toimivien ammattilaisten kanssa.

”ADHOODSista on löytynyt tukea ja turvaa, mitä ei omasta elämästä löydy yhtä hyvin, koska olen perheen mukaan ’valuvikainen’. Mutta ADHOODSissa voin olla toiselle se henkilö, jonka kanssa hän odottaa keskustelua. Oon tosi iloinen, kun löysin tän palvelimen.”

Liity mukaan ADHOODSiin!

Jos et vielä vakuuttunut, niin tässä muutama hyvä syy liittyä mukaan mahtavaan porukkaamme:

 • ADHOODSissa tapahtuu viikoittain: järjestämme erilaisia vertsikkaryhmiä, asiantuntijavierailuita ja rästirinkejä.
 • Palvelin on auki 24/7, joten vertaistukea on saatavilla vuorokaudenajasta riippumatta.
 • Kuukausittain järjestämme myös koko porukan yhteisen pelitapahtuman, jossa pelaamme bingoa ja vaihtuvia nettipelejä.
 • Teksti- ja puhekanavia on moneen lähtöön, esimerkiksi kovaan käyttöön noussut Body double -puhekanava.

Body double on monia adhd-oireisia hyödyttävä työtapa, jossa joku muu on läsnä, kun teet asioita. Body doublingia voi olla esimerkiks samassa tilassa opiskelu tai se, että joku tulee hengailemaan mukaan sillon, kun vaikka siivoat. Molemmat voi tehdä jotain, tai toinen voi olla vaan paikalla. Kuulostaako hyödylliseltä? Tuu mukaan hyödyntämään tämäkin mahdollisuus!

ADHOODSin tuoreimmat päivitykset löytyvät palvelimen Tiedotteet-kanavalta, ADHD-liiton blogista sekä Instagramista @adhoods_. Ottamalla nämä kanavat haltuun saat ajankohtaista tietoa palvelimen toiminnasta ja hankkeen kuulumisista!

Maaliskuussa juhlitaan Virtuaaliheimo-hankkeen 1-vuotissyntymäpäiviä! Vuoden aikana on ehtinyt tapahtua paljon. Hankkeen Discord-palvelin ADHOODS avasi ovensa syyskuussa 2022. Syksy vierähti uuden äärellä: palvelimella käynnistettiin ensimmäisiä vertsikkaryhmiä, asiantuntijavierailuita ja yhteisöllisiä iltoja. Ajan myötä osa tapahtumista on jo vakiintunut, mutta uutta on myös jatkuvasti kehitteillä!
Lue yhteistyökumppanimme ajatuksia hankkeesta: ”Vuorovaikutuksellisuus ja osallistaminen on todella hyvää! Lisäksi muistutukset eri tapahtumista käyttäjille on toimiva systeemi. Työntekijät ovat asiantuntevia, lämpimiä ja helposti lähestyttäviä ja kommunikaatio helppoa ja mutkatonta.”

Tutustu ADHOODSin toimintaan tarkemmin.

8. Toimisto tiedottaa

Muutoksia ADHD-liiton henkilökunnassa

ADHD-liiton pitkäaikainen ja pidetty toimistosihteeri Arja Salo on siirtymässä uuteen elämänvaiheeseen keväällä. ADHD-liitto haluaa kiittää Arjaa menneistä vuosista ja työtoveruudesta sekä toivottaa hänelle antoisia eläkepäiviä.

Arja kiittää yhdistyksiä pitkäaikaisesta yhteistyöstä: ”Työ on sisältänyt monenlaisia mielenkiintoisia kohtaamisia yhdistysten ja yhdistysväen kanssa, ja on ollut mukavaa saada olla teidän apunanne erilaisissa tilanteissa. Iso kiitos kaikille menneistä vuosista ja hyvää jatkoa tärkeässä työssänne.”

Punaiset tulppaanit ja kahvikuppi kuvattuna ylhäältäpäin.

*****

ADHD-liiton keskustoimistolla Vantaalla on aloittanut kaksi uutta työntekijää: Minna Jääskeläinen hallintosihteerinä ja Samu Väänänen toimiston ja tietotekniikan avustavissa tehtävissä. Seuraavassa heidän tervehdyksensä yhdistyksille.

Hei, olen Minna Jääskeläinen, ADHD-liiton uusi hallintosihteeri. Yritysmaailmasta siirryin järjestömaailmaan 20 vuotta sitten. Olen tehnyt työtä järjestöissä monissa eri tehtävissä. Olen ohjannut kuntoutujia, toiminut toiminnanjohtajana sekä tehnyt sihteerin tehtäviä useammalla eri nimikkeellä.

Pääasialliset työtehtäväni ADHD-liitossa ovat jäsenrekisteriin ja laskutukseen liittyvät asiat sekä muut toimistotehtävät.

Vapaa-aikanani olen vapaaehtoistyössä koripallon parissa, ulkoilen Joren, staffi-koirani kanssa sekä neulon useamman parin villasukkia vuodessa. Luonteeltani olen iloinen, oma-aloitteinen sekä empaattinen. Mottoni on: Memento vivere – Muista elää.

*****

Hei, olen Samu Väänänen, 23 vuotta. Omaan suuren kiinnostuksen sekä intohimon mediaa ja tietotekniikkaa kohtaan. Se näkyy myös työtehtävissäni täällä ADHD-liitossa, kuten AV-mediassa ja kaikessa muussa, mikä liittyy aihepiiriin tai missä voin auttaa. Koulutuspohjani on ICT-ala eli olen datanomi. Se on todella hyvä pohja, josta voi lähteä erikoistumaan moneen suuntaan.

Vapaa-ajallani käytän paljon aikaa ruokaan, musiikkiin, videopeleihin sekä lukemiseen.

Jaan tähän loppuun vielä vähän elämänviisautta. 10 minuuttia on todella pitkä aika – siinä ehdit lukea vaikka lehden, katsoa uutiset tai soittaa ystävälle. Siksi, jos jokin asia vie sinulta vain pari minuuttia päivästä, kannattaa se tehdä nyt eikä jättää tulevaisuuteen roikkumaan. Aikasi on arvokasta – ole siis tehokas.

Kevättalviset terveiset koko toimiston porukalta:
Anne-Maarit, Arja, Elina, Henna, Jari, Jenni, Katariina, Katja, Katriina,
Marjo, Minna, Niko, Nina, Nuppu, Piia, Samu, Solveig & Tuuli

Kevattalvinen maisema. Joki avoimena jäästä, ympärillä olevat joenpenkat paksun lumen peitossa. Sinitaivas ja aurinko paistaa.

Puhelinneuvonta

09 8567 7130

ma klo 13–15, ke ja to klo 9–11