fbpx
Maassa olevilla oksilla on lumikiteitä ja jääkidepallo. Vasemmasta yläkulmasta paistaa aurinko.

Hei yhdistykset! Uuden vuoden terveisiä ADHD-liitosta. Ensimmäisessä jäsenkirjeessä muistuttelemme jo liiton kevätkokouksesta sekä muista kevään tapahtumista, muun muassa Verkkokaffeista, Tarinatuokioista ja Anna mulle mahdollisuus -webinaarista. Laittakaa muistiin  myös päivämäärä 4.3., jolloin kurssitoiminnan uusi Varavoimaa-verkkokurssi avautuu!

 1. Yleistä tiedotettavaa
  1.1 ADHD-liiton toiminta keväällä 2021 koronapandemian aikana
  1.2 ADHD-liiton sääntömääräinen kevätkokous 24.4.2021
  1.3 Henkilöstöuutisia
  1.4 Monia polkuja musiikkiin -täydennyskoulutus alkaa maaliskuussa
 2.  Yhdistystoiminta
  2.1 Kolmikannan Verkkokaffet 24.3. – toiminnanjohtajat mukana keskustelemassa
  2.2 Anna mulle mahdollisuus -webinaari, ilmoittautuminen 26.3.
 3. Vertaistuki
 4. Kokemustoiminta
 5. Kurssit
  5.1 Haku on auki monimuotoisille kursseille ja Strategia-ohjaajakoulutuksiin
  5.2 Varavoimaa-verkkokurssi avautuu 4.3.2021

Yleistä tiedotettavaa

1.1 ADHD-liiton toiminta keväällä 2021 koronapandemian aikana

Valtionhallinnon antaman etätyösuosituksen mukaisesti ADHD-liitto jatkaa etätyökäytäntöjä toistaiseksi. Liitto seuraa tilannetta ja toimii koronapandemiaan liittyvien viranomaisohjeiden ja -määräysten mukaisesti.

Liiton tilaisuudet tullaan mahdollisuuksien mukaan järjestämään verkossa, ja vain välttämättömät tapaamiset sekä tapahtumat järjestetään kasvokkain.

ADHD-liitto suosittelee myös jäsenyhdistyksilleen etätapaamisten hyödyntämistä yhdistystoiminnassa, esimerkiksi vertaistukiryhmissä. Tilannetta on syytä seurata tarkkaan ja noudattaa viranomaisohjeita ja -määräyksiä.

Toimintaohjeita ja lisätietoja koronaviruksesta on saatavilla THL:än verkkosivuilla (ulkoinen linkki).

1.2 ADHD-liiton sääntömääräinen kevätkokous 24.4.2021

ADHD-liiton kevätkokous järjestetään lauantaina 24.4.2021 Teams-kokouksena. Lähetämme tarkempia tietoja kokouksesta yhdistyksiin kevään aikana.

1.3 Henkilöstöuutisia

ADHD-liiton järjestötiimi vahvistuu, kun aikaisemmin liitossa ja Tsättäillään!-hankkeessa työskennellyt Piia Haukilahti jatkaa asiantuntijana järjestötiimissä 22.2. alkaen.

Järjestötiimissä työskentelevän Katja Sunin vastuualueeseen tulee hieman muutoksia. Hän työskentelee kehittämispäällikkönä, ja hänen työkenttäänsä kuuluu vaikuttaminen ja edunvalvonta sekä järjestötiimin tehtävät.

1.4 Monia polkuja musiikkiin -täydennyskoulutus alkaa maaliskuussa

Tule kehittämään pedagogista ajatteluasi ja osaamistasi erityismusiikkikasvatuksessa.

Metropolia Ammattikorkeakoulu tarjoaa uutta täydennyskoulutusta maaliskuussa 2021. Koulutus on OPH:n rahoittamaa opetustoimen henkilöstökoulutusta ja tarkoitettu työsuhteessa oleville opettajille, jotka toimivat musiikkiopistossa tai kansalaisopistossa. OPH:n rahoituksen ansiosta koulutus on osallistujalle maksutonta. ADHD-liitto on mukana yhteistyössä.

Seuraava hakuaika päättyy 26.2.2021.

Lisätietoja koulutuksesta ja hakemisesta voit lukea Metropolia Ammattikorkeakoulun sivuilta (ulkoinen linkki).

2. Yhdistystoiminta

2.1 Kolmikannan Verkkokaffet 24.3. – toiminnanjohtajat mukana keskustelemassa

Tervetuloa keskustelemaan toiminnanjohtajien kanssa ajankohtaisista ja puhuttavista asioista! Verkkokaffet on suunnattu kaikille Autismiliiton, Aivoliiton ja ADHD-liiton jäsenyhdistysten luottamushenkilöille!

Jos haluat esittää kysymyksiä etukäteen, laita ne sähköpostitse viimeistään 19.3. osoitteeseen: veijo.kivisto@aivoliitto.fi.

Linkki Verkkokaffeille (Zoom-linkki) aukeaa noin 16.30, jolloin voit tulla testaamaan yhteyttä!

Tiedustelut ja tekniset kysymykset: katriina.siiskonen@autismiliitto.fi puh. 050 340 9180. Ilmoittautumista ei tarvita! Tervetuloa!

2.2 Anna mulle mahdollisuus -webinaari 30.3.

Anna mulle mahdollisuus -webinaarin teemana on syrjäytymisen ehkäisy. Webinaarissa keskitytään asiantuntijaluentojen ja kokemuspuheenvuorojen kautta keinoihin, joilla voidaan tukea neuropsykiatrisesti oireilevien nuorten ja aikuisten opintoja, työllistymistä sekä työelämässä pysymistä.

Webinaari järjestetään tiistaina 30.3. klo 9.30–16 verkossa ADHD-liiton, Aivoliiton ja Autismiliiton yhteistyönä. Webinaari on maksuton! Ilmoittautumiset viimeistään 26.3. tästä linkistä.

Katso webinaarin ohjelma ADHD-liiton tapahtuma-sivulta tai tästä pdf-tiedostosta.

3. Vertaistuki

Tukea ohjaajille – Kipinää verkosta!

Raikkaat ja reippaat tulokkaat: Haluatko vahvistusta adhd-vertaistukiryhmän ohjaamiseen tai tiedätkö uuden innokkaan vertaistukiryhmän ohjaajaksi haluavan? Ryhmänohjaajia perehdytetään toimintaan Teams-verkkokurssilla keskiviikkona 17.3. klo 17–21.

Ilmoittautumiset tästä linkistä.

Innokkaat ja ihanat konkarit: Kaipaatko uusia teemoja ja ideoita ryhmänohjaukseen? Tule hakemaan uutta Kipinää ryhmänohjaukseen menetelmäpajoista!

Menetelmäpajat toteutetaan Teams-verkkoyhteydellä klo 17.30–19 seuraavan aikataulun ja aiheiden mukaan:

 • 12.4. Haastavat caset
 • 6.9. Teemallisuus
 • 1.11. Korttien käyttö

Voit ilmoittautua huhtikuun pajaan tämän linkin kautta. Osallistujille lähetetään linkki tapahtumaan sähköpostitse. Jos haluat lisätietoja, ota meihin yhteyttä: vertaistoiminta@adhd-liitto.fi.

Liitteenä mainos menetelmäpajoista (pdf-tiedosto).

Kaikille aktiivisille vertaistukiryhmien ohjaajille: yhteinen keskustelufoorumi löytyy Facebookista: ADHD paikallisyhdistysten vertaisryhmien ohjaajat. Liity mukaan!

4. Kokemustoiminta

Kokemustoiminta oli viime vuonna koronasta huolimatta aktiivista: Erilaisia kokemustehtäviä oli toimijoilla ollut yhteensä 149, ja näissä tilaisuuksissa on kokemustiedolla tavoitettu lähes 10 000 henkilöä!!!

Tämän lisäksi vielä lukuisat muut julkaisut mm. Iltalehdessä, Helsingin Sanomissa, Verraton-lehdessä, eri YouTube-kanavissa. Kokemustiedolla on siis saavutettu vuonna 2020 käsittämättömän suuri määrä ihmisiä! Upeaa ja ilahduttavaa!

Kokemustoiminta jatkuu aktiivisena myös vuonna 2021. Tästä yhtenä esimerkkinä on kokemustoimija Inan haastattelu Ilta-Sanomissa 11.1.2021.

Suuren suosion saavuttaneet Tarinatuokiot jatkuvat keväällä uusin teemoin:

 • 17.2. epäilyksestä diagnoosiin – aikuisen adhd-tutkimukset
 • 23.3. adhd ja aistiherkkyydet (aikuisella ja lapsella)
 • 28.4. epäilyksestä diagnoosiin – lapsen adhd-tutkimukset
 • 25.5. adhd aikuisen arjessa

Tilaisuudet toteutuvat Teams-verkkoyhteydellä klo 17.30 – 19 ja ovat näin saavutettavissa ympäri Suomen! Tilaisuudet ovat avoimia ja maksuttomia kaikille.

Vinkatkaa jäsenistölle ja ilmoittautukaa itsekin mukaan ADHD-liiton sivulta: Ajankohtaista > Tapahtumat. Liitteenä mainos Tarinatuokioista (pdf-tiedosto).

Mikäli yhdistyksillä on suunnitelmissa järjestää tilaisuuksia, ovat kokemustoimijat käytettävissänne ja erinomaisia kertomaan kokemuksistaan sekä verkkoyhteydellä että paikan päällä. Kannattaa hyödyntää! Kysy lisää: kokemustoiminta@adhd-liitto.fi.

5. Kurssit

5.1 Haku on auki monimuotoisille kursseille ja Strategia-ohjaajakoulutuksiin

Hakuaika on käynnistynyt monimuotoisille kursseille! Vuonna 2021 järjestetään kolme aikuisille suunnattua Puhtia arkeen -kurssia ja kaksi pariskunnille tarkoitettua Puhtia parisuhteeseen -kurssia. Kurssit ovat monimuotoisia sisältäen verkkotapaamisia ja lähijakson.

Lisätietoa kursseista ADHD-liiton sivulta Tukea> Kurssit.

Nyt olisi tuhannen taalan paikka osallistua Strategia-ohjaajakoulutukseen! Järjestämme kaksi erillistä koulutusta, jotka antavat pätevyyden toimia lasten vanhemmille suunnatun STRATEGIA-vanhempainkurssin ohjaajana.

Maaliskuun (16.–17.3.2021) koulutus toteutetaan yhteistyössä PoSoTe20 Tulevaisuuden sotekeskus -hankkeen kanssa ja on suunnattu Pohjois-Savon alueella työskenteleville sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisille. Lisätietoja: Strategia-ohjaajakoulutus Pohjois-Savo

Huhtikuun (8.–9.4.2021) koulutus tapahtuu verkossa, joten osallistuminen on mahdollista ympäri valtakuntaa. Lisätietoja: Strategia-ohjaajakoulutus Verkossa

5.2 Varavoimaa-verkkokurssi avautuu 4.3.2021

Poikkeuksellinen vuosi 2020 koronapandemian merkeissä toi paljon muutoksia liiton sopeutumisvalmennukseen. Useita kursseja jouduttiin siirtämään, minkä seurauksena saimme STEAlta luvan kohdentaa resurssejamme verkkokurssin suunnitteluun ja toteutukseen. Olemme koonneet vuosien mittaan kertyneen kurssitoiminnan kokemuksen verkkokurssin muotoon, ja julkistamisen hetki alkaa olla lähellä!

Liiton verkkosivuilla julkaistaan 4.3.2021 Varavoimaa-verkkokurssi!

Kurssi on avoin kaikille adhd-oireisille aikuisille. Myös oireisten läheiset tai ammattilaiset ovat tervetulleita tutustumaan sisältöön. Kurssilla on monenlaista sisältöä: tekstiä, videoita ja tehtäviä.

Tavoitteena on, että kurssin avulla tietämys adhd:stä lisääntyy ja voi löytää arkea helpottavia toimintamalleja. Kurssin myötä tunnistaa aiempaa paremmin omat vahvuudet ja toimintakykyyn vaikuttavat asiat. Verkkokurssin voi käydä läpi itsenäisesti tai ohjatusti.

Lisätietoa ADHD-liiton sivulta Varavoimaa verkosta -kurssi ohjattuna

Toivotamme kaikkiin yhdistyksiin hyvää kevättalvea ja iloa yhdistystoimintaan:

Arja, Elina, Heidi, Jari, Katariina, Katja, Katriina, Marja-Liisa, Marjo, Nina, Piia, Tuuli & Tuuli-Maria.

 

 

Puhelinneuvonta

09 8567 7130

ma klo 13–15, ke ja to klo 9–11