fbpx
Kuvassa hymyilevä lapsi kurkistaa kiipelytelineeltä.

Sopeutumisvalmennus

Kela järjestää sopeutumisvalmennuskursseja adhd-diagnosoiduille alle koulu- ja alakouluikäisille lapsille perheineen. Kursseja toteuttavat useat eri toimijat. Tutustu kurssitarjontaan: Kelan kurssit

Aivoliiton ja ADHD-liiton yhteiset sopeutumisvalmennuskurssit

Aivoliitto järjestää yhteistyössä ADHD-liiton kanssa sopeutumisvalmennuskursseja Kelan kuntoutuksena. Kurssit on tarkoitettu perheille, joiden lapsella on adhd-diagnoosi.

Sopeutumisvalmennuskurssien tavoitteena on vahvistaa perheen voimavaroja ja tuoda eväitä sujuvampaan arkeen. Sopeutumisvalmennus on ryhmämuotoista kuntoutusta, jossa huomioidaan koko perhe. Kurssin tavoitteet laaditaan yhdessä lapsen ja perheen yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Kurssilla vanhemmat, lapset ja sisarukset  toimivat osittain omissa ryhmissään, osittain koko perhe yhdessä. Jokaisen lapsen tarpeet huomioidaan ryhmässä yksilöllisesti ja lapsi voi itse vaikuttaa toiminnan sisältöihin. Kurssin työntekijät huolehtivat lapsen hyvinvoinnista ja turvallisuudesta ryhmien aikana.

Sopeutumisvalmennuksessa perhe saa:

  • neuvontaa, ohjausta ja keinoja jatkaa mahdollisimman täysipainoista elämää lapsen haasteista huolimatta
  • monipuolisesti tietoa oireyhtymästä
  • valmiuksia vahvistaa omia voimavarojaan ja elämänhallintaansa
  • ohjausta lapsen lähiverkostojen kanssa tapahtuvaan vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön
  • valmennusta kyetäkseen mahdollisimman itsenäisesti ja aktiivisesti toimimaan omassa arjessaan ja osallistumaan yhteiskunnassa
  • mahdollisuuden vertaistukeen
  • oppia siitä, miten voivat itse vaikuttaa omaan toimintakykyyn sekä hyvinvointiin

Kuvassa hymyilevä lapsi kurkistaa kiipelytelineeltä.

Kurssitarjonta

Kurssit toteutetaan kahdessa viiden päivän jaksossa. Kurssipaikkana on  erityisosaamiskeskus Suvituulessa, joka sijaitsee Turun Hirvensalossa noin 10 km Turun keskustasta.

Aivoliiton ja ADHD-liiton lisäksi myös monet muut tahot tarjoavat sopeutumisvalmennuskursseja adhd-oireisten lasten perheille. Ajankohtaisen tiedot tulevista Kelan sopeutumisvalmnennuskursseista löydätte Kelan kurssihakukoneen avulla.

 

Hakuohje Kelan sopeutumisvalmennuskurssille

Kursseille haetaan Kelan kautta hakulomakkeella KU 132 (harkinnanvarainen) tai KU 104 (vaativa lääkinnällinen kuntoutus). Liitteeksi tarvitaan lääkärin suositus kurssille.

Kelan kurssit ovat sinulle maksuttomia. Kela korvaa kaikilla kursseilla osallistujien matkat omavastuuosuuden ylittävältä osalta. Korvaus suoritetaan halvimman matkustustavan mukaan (julkinen liikenne). Omavastuuosuus yhdensuuntaiselta matkalta on 25 euroa (vuonna 2020).

Jos sinulla on oikeus Kelan korvaamaan taksimatkaan, tilaa taksi oman alueesi tilausnumerosta.Saat matkakorvauksen heti taksissa ja maksat matkastasi enintään 25 euron omavastuun. Jos tilaat taksin muulla tavoin, Kela ei korvaa matkaasi. Lisätietoa Kelan sivuilta: www.kela.fi/nain-tilaat-taksin

Näin haet sopeutumisvalmennuskurssille:

  1. Lääkärin lausunto: Keskustele lapsen hoitavan tahon kanssa perheesi tarpeesta päästä Kelan kustantamalle sopeutumisvalmennuskurssille.Lääkäri kirjaa suosituksen kurssista lapsen kuntoutussuunnitelmaan tai B-lausuntoon.
  2. Hakemuksen tekeminen: Täytä kuntoutushakemus Kelan nettisivuillaValitse Kelan nettisivuilta  KU 104 vaativan kuntoutuksen hakemuslomake tai  KU 132 harkinnanvaraisen kuntoutuksen hakemuslomake.Nimeä kuntoutukseen hakijaksi lapsesi. Nimeä hakemukseen myös kaikki muut kuntoutukseen osallistuvat perheenjäsenet.Huom! Kirjoita hakemuksen palveluntuottajaksi Aivoliitto ja toivomasi kurssin ajankohta.Lähetä täytetty hakemus ja lääkärin suositus Kelaan.
  3. Kuntoutuspäätös: Kela tekee kuntoutuksesta päätöksen ja ilmoittaa asiasta kirjallisesti sinulle.Kela ilmoittaa myönteisestä päätöksestä kirjallisesti myös Aivoliittoon, ja Aivoliitosta ollaan sinuun yhteydessä.

Lisätietoa lasten sopeutumisvalmennuskursseista

Aivoliiton sivuilta Lasten sopeutumisvalmennuskurssit

Kirsi Lönnqvist

kirsi.lonnqvist(at)aivoliitto.fi

puh. 050 560 4401

Kurssisuunnittelija

Aivoliitto ry

Puhelinneuvonta

09 8567 7130

ma klo 13–15, ke ja to klo 9–11