fbpx

Viime keväänä minua pyydettiin mukaan ADHD-liiton Virtuaaliheimon Discord-alustalle osana syksyn lanseerausviikkoa. Roolini olisi olla mukana Ask me anything -illassa vastaamassa nuorten kysymyksiin. Painotus omassa vetovastuuillassani olisi erityisesti vastailla sellaisiin kysymyksiin, joita nuorelle herää tilanteessa, jossa hänellä ei ole opiskelu- tai työpaikkaa tai opinnot ovat vaarassa keskeytyä.

Työssäni Vamoksella kohtaan tällaisia nuoria päivittäin, joten Ask me anything -konseptin kuultuani olin aivan myyty ideasta. Nuorille tarjotaan turvallinen tila, jossa kysyä myös häpeää tai ahdistusta aiheuttavia kysymyksiä. Toki olin ihan kämmenet hiessä mitä lähemmäksi syksy ja oma iltani läheni. ”Entä jos nuorilta tulee sellaisia kysymyksiä, joihin minulla ei ole vastauksia. Tai vielä pahempaa, kukaan ei kysy yhtään mitään.” Pyysin kollegaani Jussia mukaan turvaksi – sekä tekniseksi että henkiseksi.

Lanseerausviikkoon mennessä Discord-alusta oli jo hyvin rakentunut. Kävin hieman stalkkaamassa, millaista sisältöä sinne oli rakentunut. Seurasin myös ensimmäisiä Ask me anything -iltoja ja huomasin, että nuorilla riitti kysyttävää ja että he kommentoivat toinen toisiaan lämpimästi ja hyväksyvästi.

”Ei ole tyhmiä kysymyksiä” -sanonta sisältää jo valmiiksi häpeän leiman, joten uskon, että nuorilla on kynnys kysyä asioita, jotka painavat mieltä. Nuorilla voi olla tunne, että kenelläkään ei ole tällaisia haasteita, joten myös kuulolla oleminen noissa illoissa oli varmasti monelle positiivinen juttu.

Tärkeässä roolissa iltojen onnistumisen kokemuksessa itselleni ja koko tilaisuuden toimivuudelle oli Martsan ja Nupikan emännöinti. Tekniikka käytiin läpi huolellisesti ennen tilaisuutta, ja heillä oli haastattelijan rooli niin hallussa, että itselläni pysyi hyvin pakka kasassa. Jokaisen nuoren kommentti tuli käytyä kunnioittavasti läpi ja yhteisölle tyypillistä sisäpiirin huumoria viljeltiin osallistujien kesken niin, että vakava aihe ei kääntynyt aivan paatokseksi.

Paras palvelu on sellainen, joka on valmis ottamaan palautetta vastaan ja kehittymään. Lanseerausviikon jälkeen näitä palautteita käytiinkin läpi kaikkien osallisten kesken – ammattilaisten sekä nuorten.

Onnea ADHOODS-nimestä ja tsemppiä kehittämistyöhön, sillä nyt se vasta alkaa!

Hyvää syksyä toivotellen,

Leena Vamokselta

Puhelinneuvonta

09 8567 7130

ma klo 13–15, ke ja to klo 9–11