Miten selvitä tarkkaavaisuushäiriön kanssa?

Miten selvitä tarkkaavaisuushäiriön kanssa?

Kerro lapsellesi että rakastat häntä. Lapsen on tärkeä saada kuulla ja tuntea, että hän on ihana ja erityinen juuri sellaisena kuin hän on.

 1. Tarkkaavuuden säätelyllä on osittain biologinen pohja, mutta kasvatuksella voidaan vaikuttaa osaltaan siihen, miten käyttäytymisen säätelykyvyt kehittyvät.
 2. Opiskele tarkkaavaisuushäiriöstä. Lue artikkeleita, keskustele asiantuntijoiden ja muiden vanhempien kanssa.
 3. Tunnet lapsesi parhaiten, ja se mitä olet oppinut voi auttaa toisia. Kerro hoitajille ja terapeuteille niistä keinoista, jotka toimivat kotona hyvin.
 4. Näytä että luotat lapsesi kykyihin. Keskity lapsen vahvuuksiin ja arvosta jokaista yritystä. Useimmat tarkkaavaisuushäiriöiset lapset tuntevat itsensä huonoiksi ja antavat periksi ennen kuin ovat saaneet edes mahdollisuuden yrittää.
 5. Ole johdonmukainen. Laadi perussäännöt mahdollisimman varhain ja pidä niistä kiinni läpi nuoruuden.
 6. Luo kotiisi rutiinit, koska lapsesi ei pidä yllätyksistä tai muutoksista. Mahdollisuuksien mukaan järjestä nukkumaanmeno, välipalat, ruokailut samaan aikaan joka päivä.
 7. Valmista lapsesi rutiinin muutokseen. Anna hänelle tarpeeksi tietoa muutoksesta ja keskustele siitä mitä tulee tapahtumaan.
 8. Käytä tehtävälistoja, jotta lapsesi selviytyisi mahdollisimman itsenäisesti. Älä tee listoista liian pitkiä. (Lapsesi ei ole hyvä suunnittelemaan ja muistamaan asioita pitkään). Jos lapsesi ei osaa vielä lukea, käytä yksinkertaisia piirroksia tai symboleja merkitsemään tehtäviä. Lupaa palkita lapsi kun lista on käyty läpi.
 9. Auta lasta rakentamaan itsekuria ja vastuuntuntoa. Lapsesi tulee tehdä samoja asioita kuin muutkin. Tee tehtävistä lappuja, joista lapsesi voi valita. Nuoremmat lapset voivat auttaa pölyjen pyyhkimisessä, pyykin käsittelyssä tai lemmikkien ruokinnassa. Vanhemmat lapset voivat tehdä erilaisia kodin askareita.
 10. Lapsesi voi "juuttua" puhumaan yhdestä asiasta. Tarjoa tällöin jokin muu aihe kääntääksesi lapsen tarkkaavaisuuden muualle.
 11. ADD-oireisten lasten on vaikea pitää ajatuksensa järjestyksessä. Kun lapsesi kertoo asioista sekavasti, auta häntä kysymällä: Mitä? Missä? Milloin? Miksi?
 12. Pidä ohjeet lyhyinä. Jotkut lapsista pystyvät seuraamaan vain yhtä yksinkertaista ohjetta kerrallaan.
 13. Anna lapsellesi runsaasti hyvin merkittyä säilytystilaa, jotta hän voi järjestää tavaransa. Korit ovat hyviä, erityisesti jos käytät eri värejä. Laita korin ulkopuolelle kuva sisällöstä esim. sininen laatikko, jossa on sukkien kuva edessä ja keltainen laatikko, jossa edessä on kenkien kuva.
 14. Aseta laatikot, hyllyt ja naulakot niin, että lapsi ylettyy niihin itse. Tällöin lapsesi voi oppia toimimaan ja tekemään mahdollisimman paljon itse.
 15. Keskustele ammattiauttajien kanssa hyvistä tavoista toimia lapsesi kanssa.
 16. Tee yhteistyötä lapsen kanssa päivittäin toimivien ihmisten kanssa.