Lapsen ongelmallinen käytös

Lapsen ongelmallinen käytös

KUN LAPSEN KÄYTTÄYTYMINEN ON ONGELMALLISTA

 1. Palkitse lastasi heti, kun lapsesi käyttäytyy hyvin. Palkitse sellaista käytöstä, jonka haluat toistuvan.
 2. Osoita teoillasi ja sanoillasi, kuinka ylpeä olet hänestä. Osoita hänelle tyytyväisyyttäsi, kun lapsesi oppii paremmin hallitsemaan itseään.
 3. Älä väittele pikkuasioista. Kun olet tehnyt päätöksen lapsesi kanssa, pysy siinä. Esimerkiksi älä anna lapsesi väitellä kanssasi vielä television katselusta tai valveillaolosta nukkumaanmenoajan jälkeen.
 4. Hyväksy että lapsesi on hajamielinen. Ehkä sinusta tuntuu, että joudut aina muistuttamaan lastasi jostakin, mutta yritä olla ärsyyntymättä ja olla sanomatta siitä. Toista ohjeita kuin olisit kertomassa asiasta ensimmäistä kertaa. Yritä esittää ohjeet eri tavalla ja yritä käyttää muistiapuna näkyviä asioita.
 5. Anna lyhyitä ohjeita. Ensin kiinnitä lapsen tarkkaavaisuus, sen jälkeen anna ohjeet hitaasti yksinkertaisin sanoin ja lyhyin lausein. Aloita yhdestä asiasta ja anna vähitellen pitempiä ohjeita kun lapsesi kykenee muistamaan niitä. Pidä äänesi rauhallisena ja vältä kuulostamasta sarkastiselta tai ärtyneeltä. Pyydä lasta toistamaan se mitä sanoit. (Tämä ei ainoastaan auta lasta muistamaan, vaan näin voit samalla varmistaa että ymmärrätte toisianne.) Palkitse lasta välittömästi sanoin tai fyysisesti.
 6. Tee säännöt täsmällisiksi. Kerro lyhyesti ja tarkasti mitä odotat. Esimerkiksi "laita jalkasi lattialle", "anna toisille vuoro puhua". Vältä epämääräisiä sääntöjä kuten "ole kiltti siskollesi".
 7. Aseta säännöt näkyviin kotona. Päättäkää perheenä mitä säännöt ovat ja laita ne esille helposti nähtävään paikkaan. Jos sinun täytyy rankaista lasta, tee selväksi, että se on seurausta sääntöjen rikkomisesta ei siitä että olet ilkeä. 
  Esimerkiksi voit laittaa näkyviin ruokailusäännöt jääkaapin oveen:
  Käytä haarukkaa syödessäsi
  Pureskele ruokaa suu kiinni.
  Pyydä lupa ennen kuin poistut pöydästä.
 8. Sama sääntö tulee toimia niin kotona kuin yleisilläkin paikoilla. Lapsen tulee voida odottaa samoja seurauksia.
 9. Auta lastasi tekemään hyviä valintoja ja miettimään ennen toimimista. Mahdollisuuksien mukaan anna lapsen tehdä valintoja. Anna lapselle kaksi selkeää vaihtoehtoja, jotka molemmat voit hyväksyä. Kokeile: "Olemme menossa isoäidin luo. Voit laittaa joko sinisen tai punaisen puseron. Kumman valitset" Älä tätä: Sinä: "Mitä laitat päällesi, kun menemme isoäidin luo?" lapsi: "Cowboy-pukuni." Sinä: "Etkä kyllä laita!"
 10. Reagoi välittömästi lapsesi käyttäytymiseen, on se sitten hyvää tai huonoa. Osoita lapsellesi että käyttäytymisellä on välittömät seuraukset.
 11. Palkitse lastasi tietystä käyttäytymisestä, älä yleisesti "kilttinä olemisesta". Varmista että lapsesi tietää, mistä häntä palkitaan. Näin hän oppii mitä "voin tehdä oikein ilman että isä tai äiti käskee".
 12. Ole suvaitsevainen äläkä huomioi kaikkea käytöstä. Jotkut lapset kehittävät tapoja kuten sormilla taputtaminen tai hymistely. Kun et reagoi niihin, et palkitse käyttäytymistä.