Nuori ja opiskelu

Nuori ja opiskelu

Olet ehkä NYT elämäsi tärkeimpien valintojen edessä pohtiessasi tulevaisuutesi opiskeluja, mahdollisia töitä sekä yleisiä mielenkiintosi kohteita. Oletko miettinyt, että päättäessäsi paitsi koulutuksesi ja töidesi suunnasta, vaikutat suurelta osin myös yleiseen viihtymiseesi eli elämän tarkoituksenmukaiseen ja mielekkääseen kokemiseen! Kannattaa uhrata aikaa ja keskittyä siihen, mitä valitsee tässä hetkessä, sillä erilaisilla tulevaisuutta koskevilla valinnoilla on yllättävänkin suurta merkitystä kokonaisuuteen - juuri NYT!

 

Adhd ei ole este – käännä se vahvuudeksi!

Adhd-oireet voivat olla myös vahvuuksia, joista hyötyy monissa ammateissa! Adhd-oireisia kuvataan usein luoviksi, lahjakkaiksi ja spontaaneiksi henkilöiksi, jotka ovat valmiita ottamaan riskejä eivätkä pelkää uudistuksia. Monilla adhd-oireisella on myös hyvät puhelahjat ja he eivät pelkää esiintymistä. Lisäksi he ovat hyvin innovatiivisia, ideoita siis riittää. Adhd-oireisten henkilöiden vahvuuksista hyötyy esimerkiksi kaupallisilla ja luoville aloille ja yksityisyrittäjänä.

 

Muista, että nyt sinulla on oikeus valita mitä, ja ehkä vieläkin oleellisemmin, miten haluat opiskella. Kannattaa miettiä rauhassa ainakin seuraavia sinua koskevia asioita:

 

  • Mikä on minulle mielekästä?
  • Missä minä olen hyvä?
  • Miten työskentelen koulussa ja onko jokin tekeminen minulle mieluisampaa kuin jokin toinen?
  • Millaisia piirteitä minussa on?
  • Olenko valmis hyväksymään nämä piirteet, jotka jollaintapaa vaikuttavat hyvässä ja huonossa mahdollisuuksiini opinnoissa, ja kertomaan niistä eteenpäin, jotta minua voitaisiin auttaa mahdollisimman hyvin?
  • Mitä haaveita minulla on? Koita löytää useampia!

 

Jos sinulla on jo valmiina tukiverkosto tai erityissuunnitelma koulunkäyntiin, josta olet hyötynyt tähän mennessä, kannattaa se pitää mielessä jatko-opintoja miettiessä. Tapa opiskella on vähintään yhtä tärkeä asia kuin opintojen sisältö ja se ehdottomasti lisää viihtymistä ja tukee opinnoissa suoriutumista.

 

Ihmiset oppivat eri tavoilla ja oppiminen voi painottua kuulemiseen, visuaaliseen eli näköhavaintojen kautta oppimiseen tai tekemällä ja toimimalla oppimiseen. Aikaisemmat työskentelytavat, joista on ehkä pitänyt, kuten tekemällä oppiminen tai toiminnalliset ja luovat opiskelutavat kannattaa listata ylös ja kertoa eteenpäin, jotta sinua osataan ohjata parhaaseen suuntaan. Oletko käyttänyt apuvälineitä? Pidä ne mukana myös jatko-opintoihin suunnatessasi.